„Banícke zemiaky“

  • slanina 200g
  • cibuľa 2ks
  • cesnak  3 strúčiky
  • bobkový list 2-3ks
  • celé korenie niekoľko guľôčok
  • nové korenie cca. 2 guľôčky
  • jablko 1ks
  • kyslá kapusta 500g
  • sušené huby namočené v horúcej vode za hrsť
  • soľ, korenie
  • klobása 2ks najlepšie papriková
  • varené zemiaky 8ks
  • varené vajce 5ks
  • sladká smotana 1hrnček
  • vajce 6ks
  • kyslá smotana 1hrnček

Slaninu nakrájanú na kocky necháme roztopiť na panvici. Pridáme cibuľu nakrájanú na hrubšie kocky a plátky cesnaku, bobkový list, celé a nové korenie. Kyslú kapustu ešte posekáme nahrubo nožom a pridáme k slanine. Prilejeme aj trochu vody z kapusty. 

Namočené sušené huby pokrájame a pridáme do jedla. Solíme veľmi opatrne, pretože kapusta aj slanina sú slané.

Keď bude kapusta podusená, pridáme klobásu nakrájanú na krúžky. Jablko olúpeme a nakrájame na pásiky, na záver tiež pridáme k jedlu. Premiešame a vypneme oheň.

Vymastíme zapekaciu misu, na spodok naukladáme plátky varených zemiakov a podusenú kapustovú zmes dáme na ne. Na povrch dáme nakrájané varené vajce a opäť vrstvu zemiakov, okoreníme.

V miske zmiešame smotanu s vajcami, okoreníme, osolíme, vidličkou rozšľaháme a nalejeme na zemiaky na vrchu, aby sa zmes dostala všade.

Zapekáme s pokrievkou na 180°C asi 20 minút, potom dáme pokrievku dolu a ďalej zapekáme.  

Podávame s kyslou kapustou a kyslou smotanou ozdobené čerstvými bylinkami.

Diskusia