Bažant a la Károly

  • bažant 1 ks
  • koreňová zelenina (mrkva, petržlen)   0,30 kg
  • nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list, soľ
  • cibuľa   0,05 kg
  • plátky slaniny  0,10 kg
  • biele víno  2 dcl
  • vývar

Príloha – šošovica:

  • predvarená šošovica s cesnakom (vyvarená v bažanťom vývare) 0,10 kg
  • maslo  0,05 kg
  • cibuľa  0,05 kg
  • smotana  2 dcl
  • citrónová šťava

Bažantie mäso si upravíme ako v predchádzajúcich receptoch (t.j. odkrojíme krídelká, prsia si vyrežeme, aj s kosťou).

Pripravíme si zeleninový základ: na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu dáme do hrnca, okoreníme novým korením, celým čiernym korením, pridáme bobkový list, osolíme a restujeme. Keď sa táto zmes trošku podusí, pridáme nakrájanú cibuľu a chvíľku dusíme. Mäso trošku osolíme, okoreníme, pridáme do restujúcej sa zmesi, podusíme a mäso vyberieme, aby nevyschlo. Zeleninovú zmes podlejeme bielym vínom a vývarom a necháme trošku zredukovať (odpariť vodu). Potom prelejeme zeleninový základ do pekáča, mäso „zabalené“ do plátkov slaniny položíme naň, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry pri 150-160°C asi na 30 minút. Po nejakej dobe dusenia odstránime alobal a dopekáme do zlatista.  Potom zeleninový základ scedíme, šťavu zjemníme maslom.  Prsia rozkrojíme na polovicu a podávame.

Príloha – šošovica:

Na masle necháme speniť pokrájanú cibuľku, pridáme k šošovici (keď už je väčšina vody odparená), prilejeme smotanu a necháme chvíľku variť. Dochutíme citrónovou šťavou, pridáme trošku masla, premiešame a podávame.

Diskusia