Boršč (hustá polievka)

  • hovädzie predné  100g
  • špiková kosť 2ks
  • bravčové ramienko 100g
  • údené mäso 100g
  • cvikla 2ks
  • biela kapusta 1/3
  • cibuľa 1-2 ks
  • rajčinový pretlak 2lyžice
  • zemiaky 2ks
  • mrkva 1ks
  • zeler ½
  • petržlen 1ks
  • petržlenová vňať
  • kôpor za hrsť čerstvého posekaného
  • mladá cibuľka 2ks
  • kyslá smotana 1 hrnček
  • bobkový list 3ks
  • nové korenie 3ks
  • klinček 2ks
  • soľ, korenie
  • cukor podľa chuti
  • ocot podľa chuti

Všetky zeleninové prísady (aj cibuľu) pokrájame na približne rovnakú (menšiu) veľkosť, okrem kapusty.

Mäso uvaríme, aby sme získali silný vývar. Potom mäso vyberieme a necháme trochu vychladnúť (špikovú kosť môžeme nechať variť aj dlhšie).

Do hrnca nalejeme trochu oleja alebo masť, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme. Potom pridáme klinčeky, nové korenie, bobkový list, nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, orestujeme. Keď začne koreňová zelenina voňať, pridáme kapustu. Jemne osolíme, kapusta skôr pustí šťavu a rýchlejšie zmäkne, okoreníme a dusíme.

Keď bude koreňová zelenina orestovaná, kapusta udusená, pridáme cviklu.

Potom vyklopíme zeleninu do hrnca s vývarom, pridáme zemiaky a necháme variť asi 20 minút.

Pokrájame mäso a pridáme do polievky. Na záver ešte dochutíme soľou, korením podľa chuti a pridáme nakrájanú cibuľku, nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. 

Podávame so smotanou, môžeme ešte ozdobiť čerstvými bylinkami.

TIP: Špik z kostí vyberte, buď ho spotrebujte s chlebom alebo ho dajte do polievky. Má výbornú chuť.

Diskusia