Jablkový koláč

Cesto:

  • polohrubá múka ½ kg
  • vajcia 2 ks
  • prášok do pečiva 12g
  • práškový cukor 200g
  • tuk na pečenie 250g

Jablková plnka:

  • jablká (červené, sladké) 10ks
  • cukor podľa chuti
  • škorica 1 lyžička
  • vanilkový cukor 1ks

Z ingrediencií vypracujeme cesto, najlepšie rukami, aby sa tuk zapracoval do vláčnej hmoty. Potom cesto rozdelíme na dve polovice, jednu dáme do chladničky, aby tuk v ceste znova stuhol a druhú časť mierne vyvaľkaného cesta dáme do vymastenej, múkou posypanej zapekacej misy.

Jablká očistíme a na strúhadle (na uhorky) posekáme na plátky, aby nepustili veľa šťavy.

Pridáme k nim cukor podľa chuti, škoricu, vanilkový cukor, všetko dôkladne premiešame a naukladáme na pripravené cesto v zapekacej mise. Na vrch nastrúhame druhú polovicu cesta (cez veľké strúhadlo) a dáme zapiecť do rúry na 180°C približne 40 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.

Diskusia