Králik s hubami

  • 1ks králika   
  • 1 menšia miska smrečkov (alebo iné huby)
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkového listu
  • rasca celá na špičku noža
  • soľ
  • korenie
  • 1 hrnček smotany

Králika naporcujeme alebo si môžete kupiť samostatné stehná.

Na panvici rozpustíme maslo. Králičie mäso omyjeme, oušíme a obalíme v múke a opečieme na 1 lyžici masla. Nepečieme dlho - iba tak, aby bol králik opečený zo všetkých strán, ale mäso sme moc nevysušili.

 V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme bobkové listy a rascu. Smerčok je potrebné rozpoliť a dôkladne očistiť vo vode. Po vyčistení huby pridáme na panvicu, podusíme. Pridáme opečené mäso. Podlejeme vodou, pridáme korenie. Prikryjeme a dáme do rúry na cca 45 minút, kým nie je králik mäkký. Záleží na kvalite králika. Po uvarení mäso vyberieme. Do výpeku pridáme smotanu a necháme povariť približne 5 minút, kým omáčka nezačne hustnúť. Miešame. Keď je omáčka zvarená, pridáme mäso.

TIP: Králičí chrbát je dobrý na pečenie a krátku tepelnú úpravu. Mäso nemá v sebe žiadny tuk a je suché. Zadné nohy sú dobré na rezne. Predná časť, kde nie je príliš veľa mäsa, je dobrý na polievku. 

Smrečok vám v chladničke vydrží maximálne 3 dni, preto je dobré si huby dať rovno do mrazničky alebo usušiť.

Diskusia