Kulajda

  • zemiaky 3 väčšie
  • čerstvé huby – plávka modrastá (holubienky), kuriatka 4-5ks (alebo sušené 1 hrsť)
  • bobkový list 3-4ks
  • tuk na pečenie 2 lyžice
  • cibuľa 1ks
  • nové korenie 3 guľôčky
  • múka 3 lyžice
  • ocot 2 lyžice
  • cukor 1 – 2 lyžice
  • sladká smotana ½ šálky
  • kyslá smotana ½ šálky
  • čerstvý kôpor
  • soľ, čierne korenie

Stratené vajce:

  • ocot
  • vajce 4ks (alebo podľa potreby)

Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, dáme variť v slanej vode s jedným bobkovým listom. Keď budú uvarené, stiahneme ich z ohňa a necháme ešte chvíľku vo vode (ktorú nevylievame!).

Huby očistíme a pokrájame.

Na panvici necháme rozpáliť tuk, na ňom ľahko speníme nadrobno nakrájanú cibuľu s bobkovými listami (2-3ks) a novým korením, pridáme pokrájané huby.

TIP: Ak použijeme sušené huby, najskôr ich v kastróliku namočíme, povaríme a až potom pridáme do polievky.

Keď budú huby orestované, poprášime ich múkou, rozmiešame, orestujeme a podlejeme studenou vodou a múku rozmiešame.

Pridáme ocot a cukor, osolíme, okoreníme, necháme zovrieť. Potom pridáme uvarené zemiaky aj s vodou. Zamiešame metličkou, dolejeme sladkú smotanu, kyslú smotanu, nasekaný kôpor, necháme zovrieť a polievka je hotová.

Stratené vajce:

Do kastróla nalejeme vodu (do výšky asi 2 prstov),  aby tam vajce bolo ponorené, ale nie úplne celé. Prilejeme ocot, vodu necháme ohriať a ešte pred tým, ako voda začne vrieť, do nej opatrne vlejeme vajce z misky. Zvrchu ho polejeme pomocou lyžice vodou a počkáme asi 3 minúty. 

Polievku servírujeme s trochou kyslej smotany a strateným vajcom.

Diskusia