Kuracie prsia s gaštanovým pyré

  • 4 ks kuracích pŕs
  • 100g slaniny
  • 2 ks šalotky
  • 1 ks vajce
  • 1 ks suchého rohlíku
  • 200 g varených gaštanov
  • 150 g kuracích pečienok
  • 1 smietka ligurčeku
  • 1 PL posekanej pažítky
  • muškátový oriešok
  • 1 ks papriky s hrubou šupkou
  • 15 ks cherry paradajok
  • 5 cl brandy

Na rozpálenú panvicu dáme nakrájanú slaninu spolu s nadrobno nakrájanou šalotkou. Necháme opiecť. Pridáme posekané uvarené olúpané gaštany, kuraciu pečienku. Počkáme, kým sa pečienky zľahka orestujú a necháme dôjsť. Okoreníme, osolíme. . Rozšľaháme vajíčko, do ktorého pridáme na kocky nakrájaný rohlík. Necháme vajíčko doňho nasať. Potom k nemu pridáme zmes z panvice, poriadne premiešame. Pridáme ligurček, pre ostrejšiu chuť pažítku a muškátový oriešok.

Kuracie prsia nerežeme vo vnútri tak, že si urobíme „kapsu“. Do nej potom vložíme čo najviac plnky. Pomaly opekáme.

Papriku škrabkou na zemiaky očistíme od šupky a očistíme od blaniek. Nakrájame na drobné kúsky. Šalotku nakrájame na polmesiačiky, malé paradajky na polovicu. Všetko pridáme do panvice k mäsu. Zapekáme v rúre alebo veľmi pomaly v panvičke. Na panvici sa zelenina pomaly pripaľuje a získava výraznejšiu chuť, preto odporúčam pomaly opekať na panvici prikrytou pokrievkou.   

Keď sú prsia napoly upečené, pridáme do panvice pečienky a trochu brandy. Podlejeme vodou a pokračujeme, kým mäso nie je hotové. Pečienky sa nám v omáčke v priebehu varenia rozvaria, čím nám omáčku zahustia. Na záver pridáme ligurček a pažítku.

TIP: Gaštanom pred varením nareže šupku a varíme cca 20 minút. Pri čistení je potrebné sťahovať aj šupku pod hnedým obalom gaštanu, aby gaštany nemali horkú chuť. 

Diskusia