Kuťa

  • 2 hrnčeky jačmenných krúp
  • 2 štipky soli
  • 1 PL masla alebo oleju
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 1 ks jablka
  • 4 PL mletého maku
  • 3 PL medu
  • 1 hrsť hrozienok (namočených)
  • sušené ovocie podľa chuti
  • figy čerstvé alebo sušené podľa chuti
  • syr rokfort podľa chuti

Krúpy uvaríme vo vode, v ktorej boli cez noc namočené, približne 15 minút. Jemne osolíme.

Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme orechy, opečieme ich. Potom pridáme mak, ktorý len prehrejeme, aby sa uvoľnila jeho vôňa a podlejeme vodou. Pridáme med, hrozienka, jablka, prípadne i sušené ovocie a túto zmes zmiešame s krúpami.

Podávame buď teplé alebo vychladené a figami a kúskami rokfortu alebo len tak samotné.

TIP: Jedlo je chutné teplé, i druhý deň studené.


 

Diskusia