Orechové košíčky

Cesto:

  • múka hladká 35dkg
  • cukor múčka 12dkg  
  • maslo 20dkg
  • oriešky mleté vlašské 8dkg
  • vajce 1ks

Plnka:

  • mlieko 1dl
  • med 1 lyžica
  • práškový cukor 100g
  • vanilkový lusk
  • nasekané vlašské orechy 150g
  • strúhanka 2g
  • žĺtok 1ks
  • sneh z 1 bielka

Poleva:

  • tuk 100%-ný 1 balenie 200g
  • čokoláda na varenie 2ks (200g)
  • vlašské orechy polovičky na dekoráciu 30ks

Cesto:

Z múky, cukru, masla, orieškov a vajca vypracujeme v mise cesto. Potom ho vložíme do malých košíkových formičiek, na vrchu necháme jamku na plnku. Všetky naplnené formičky položíme na plech a pečieme na 160°C v predhriatej rúre,

Upečené košíčky vyberieme z formičiek a naplníme plnkou.

Plnka:

V kastróle na ohni ohrejeme mlieko s medom, cukrom, do ktorého vyškriabeme vanilkový lusk a necháme cukor rozpustiť v mlieku. Potom prisypeme vlašské orechy, strúhanku na zahustenie, zamiešame a vypneme oheň, pridáme žĺtok, z bielku vyšľaháme sneh a primiešame ho do plnky.

Poleva:

V ďalšom kastróle necháme rozpustiť tuk a za občasného miešania pridáme kúsky čokolády na varenie. Tavíme vo vodnom kúpeli.

Povrch naplnených orechových košíčkov polejeme roztopenou čokoládou, ozdobíme kúskom vlašského orecha a necháme stuhnúť. 

Diskusia