Palacinky s gaštanovým pyré

Palacinky:

  • 400 g gaštanovej múky
  • 1 ks vajca
  • 500 ml mlieka
  • štipka soli

Gaštanové pyré:

  • 500g olúpaných varených gaštanov
  • 300 ml mlieka
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 1 PL kakaa
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • med
  • štipka soli
  • 2 PL višní/hrozienok namočených v rume

Jablkové pyré:

  • 3 ks sladkých jabĺk (červených)
  • 1 PL cukru
  • šťava z 1 citrónu
  • ½ ČL mletej škorice

Do mlieka dáme vajce a soľ, ktoré rozmiešame. Potom za stáleho miešania pridávame gaštanovú múku, kým nám nevznikne hladké, riedke cesto. Palacinky netreba sladiť, gaštanová múka je dostatočne sladká.

Rozpálenú panvicu zľahka potrieme olejom a pečieme palacinky. Najskôr vyskúšame jednu, či nie je cesto priveľmi husté alebo sa netrhá. Ak je husté, riedime ho múkou. Ak sa palacinky trhajú, pridáme múku.

Uvarené, ošúpané gaštany nakrájame, dáme do hrnca a zalejeme mliekom. Pridáme vanilku, višne vopred namočené v rume a trošku rumu. Varíme, kým nie sú gaštany úplne mäkké. Pred úplným dovarím pridáme ešte trochu rumu z višní, lyžicu cukru a kakaa. Po dovarení časť tekutiny odlejeme a masu ešte za tepla rozmixujeme ponorným mixérom. Pokiaľ je masa veľmi hustá, použijeme odliate mlieko, ktoré postupne dolievame podľa potreby. Masu potom prepasírujeme cez husté sito. Do vzniknutého pyré pridáme med a vyšľahanú šľahačku. Šľahačku pridávame postupne, prvá časť nám pyré rozriedi a druhá nadýcha a zjemní.

Jablká ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Do hrnca dáme cukor, jablká, šťavu z citrónu a škoricu. Varíme na miernom ohni, kým sa jablká úplne nerozvaria a neodparí prebytočná tekutina.  

Palacinky plníme jablkovým pyré a gaštanovou plnkou.

TIP: Šľahačku pridávame do vychladnutého pyré, aby sa nám nezrazila. 

Diskusia