Pečené mäso s Medvedím cesnakom a tvarohovými ňokmi

Pečené mäso s Medvedím cesnakom a tvarohovými ňokmi

 Pečené mäso: 

  • 10 ks tenkých plátkov slaniny
  • 30 ks lístkov Medvedieho cesnaku
  • 300g  bravčovej panenky
  • soľ
  • korenie
  • rasca
  • voda

Postup:

Plátky slaniny poukladáme na dosku. Na ne vyskladáme lístky medvedieho cesnaku tak, aby sa prekrývali. Na slaninu a lístky medvedieho cesnaku položíme mäso. Osolíme, okoreníme. Pridáme ľahko podrvenú rascu a med. Zabalíme. Aby sme mali istotu, že slanina z mäsa nespadne, rolku previažeme. Mäso dáme na panvicu. Je dobré panvicu priklopiť pokrievkou, aby sa nám mäso opekalo rovnomerne. Pomaly opekáme cca 10 -15 minút. Mäso postupne  otáčame, aby vo vnútri ostalo krásne ružové. Vďaka medu, slanine  a šťave z mäsa sa nám vytvorí výborný výpek. Po upečení mäso vyberieme, polejeme výpekom a necháme chvíľu odpočinúť. Do panvice nalejeme trochu vody a vo zvyšku výpeku rozpustíme a rozmiešame maslo. Získame omáčku. Zľahka prisolíme podľa chuti. Necháme prejsť varom. Opečenú rolku mäsa nakrájame na krúžky, krúžky položíme do panvice k omáčke a necháme dôjsť. Pridáme korenie a soľ podľa chuti. Mäso zľahka niekoľkokrát prelejeme výpekom, aby sa šťava dostala všade.  

Ňoky:

 

  • 300g tvarohu
  • 100g zemiakov uvarených v šupke
  • štipku sódy bikarbóny
  • soľ
  • 1 vajce
  • lístky medvedieho cesnaku
  • detská krupica  - podľa potreby.
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • maslo
  • 1 ks šalotka

V mise dôkladne zamiešame tvaroh, zemiaky, štipku jedlej sódy, vajce. Pridáme zopár lístkov medvedieho cesnaku. Cesto postupne zahusťujeme detskou krupicou tak, aby nám vzniklo kompaktné cesto. Z časti cesta vyváľame rolku. Nožom pokrájame na kúsky. Každý kúsok vidličkou stlačíme, čím si vytvarujeme ňoky.

Do osolenej vriacej vody pridáme trochu olivového oleja a vložíme ňoky.

Premiešame, aby sa nezlepili. Necháme povariť cca 5 minút. Po uvarení dáme do misy. Pridáme zopár plátkov masla, aby sa nám nezlepili. Premiešame.   

Na panvicu si dáme maslo, rozpustíme. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a ňoky, ktoré prehrejeme. Pridáme celé lístky medvedieho cesnaku, ktorý podávame spolu s ňokmi k mäsu.

Info: 100g medvedieho cesnaku obsahuje 150mg vitamínu C a blahodárne pôsobí na cievy, pamäť a má siné prečisťujúce účinky. Medvedí cesnak je silný antioxidant.

Diskusia