Pečené mäso s tekvicovou omáčkou na smotane

  • 600 g teľacieho mäsa
  • 1 ks muškátovej tekvice
  • 1 ks cibule
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks nového korenia
  • 5 ks čierneho korenia
  • 2 PL horčice
  • 2 ks citrónu
  • cukor podľa potreby
  • 2-3 PL  brusníc

 žemlová knedľa

  • 6 ks toastového chlebu
  • 2 ks vajec
  • 2 PL smotany
  • soľ
  • korenie
  • muškátový oriešok

Tekvicu nakrájame na mesiačiky, vyberieme strednú časť zo zrnkami. Pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry na 180C približne 20 minút.

Nakrájame si cibuľu, ľahko ju na panvici osmažíme. Pridáme mäso, bobkový list, nové korenie, soľ a necháme mäso opekať. Po opečení mäso potrieme horčicou a zľahka zarestujeme. Citrón nakrájame na kúsky a pridáme do panvice. Z upečenej tekvice odstránime šupku a pridáme do panvice. Osladíme cukrom. Celú hmotu dáme do sklenej alebo liatinovej misy a dáme piecť do rúry na 160C na 1,5 hodiny.

Po upečení vyberieme mäso z omáčky. Pevnejšie časti vyberiem do hrnca a rozmixujeme, postupne prilievame výpek. Omáčku vymixujeme úplne do hladka. Pridáme cukor a keď sa vám zdá, že je omáčka sladkokyslá akurát, tak pridáme štipku soli. Prilejeme smotanu.

Knedľa

Z bielkov vyšľaháme sneh, nemusí byť hustý ako na dezerty. Pridáme do neho žĺtky a na kocky nakrájaný suchý chlieb alebo rohlík, sladkú smotanu, soľ, korenie a muškátový oriešok. Premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby chlieb nasal do seba vajcia so smotanou.   

Hmotu položíme na gázu alebo utierku pokvapkanú olejom. Vytvarujeme do rolády a zabelené dáme do vriacej vody na 20 minút.  

TIP: Na knedľu používame suchý chlieb alebo rožky. Pokiaľ používame čerstvé, je potrebné ich osmažiť na panvici, aby nám z knedle nevytvorili neforemnú hmotu. Utierka, do ktorej balíme knedľu nesmie byť vypratá v aviváži.

Diskusia