Plnené vyprážané cuketové kvety s patizónom

Prívarok:

  • patizón ½ ks
  • zrelá cuketa  ½ ks
  • maslo alebo masť 2 lyžice
  • cibuľa 1ks
  • hladká múka 1lyžica
  • voda 1 hrnček
  • ocot 1-2 lyžice
  • soľ, čierne korenie
  • cukor 1 lyžica
  • smotana 5 lyžíc
  • modrý syr – gorgonzola 3 lyžice
  • rozmarín 1 vetvička

Mäso:

  • morčacie stehno 500-600g
  • cibuľa 1ks
  • cesnak 4 strúčiky
  • soľ
  • korenie

Plnka:

  • uvarený jačmeň ¼ hrnčeka
  • uvarená pohánka ¼ hrnčeka
  • uvarené pšeno ¼ hrnčeka
  • cibuľa 1ks
  • cesnak  2-3 strúčiky
  • olej 1lyžica
  • mladý hrášok za hrsť
  • čerstvý rozmarín, majorán, oregano od každého 1 vetvička
  • mletá červená paprika 1 lyžička
  • balkánsky syr 100g
  • červená paprika (čerstvá) 1ks
  • vajce 1ks
  • smotana 1 polievková lyžica
  • soľ
  • korenie

Cestíčko na plnené kvety:

  • vajcia 2ks
  • čerstvý rozmarín, majorán, oregano
  • červená mletá paprika na špičku noža
  • prášok do pečiva ½ PL (alternatíva: Sprite, pivo)
  • hladká múka 2 hrnčeky
  • voda podľa potreby
  • soľ, korenie

Prívarok:

Cibuľu nakrájame najemno, zľahka speníme na rozpálenej masti alebo masle na panvici. Prisypeme hladkú múku, zamiešame, orestujeme a prilejeme vodu. Pridáme ocot, osolíme, okoreníme, ocukrujeme, rozmiešame metličkou a povaríme asi 20 minút. Potom prilejeme smotanu.

Cuketu, patizón umyjeme. Nastrúhame aj so šupkou na hrubom strúhadle do misy, z patizónu lyžicou odstránime jadro, takisto neolúpaný ho nastrúhame. Pridáme do omáčky. (Cuketa sa uvarí skôr ako patizón, cuketa vlastne utvorí omáčku.) Premiešame, necháme 10-15 minút povariť.  

Pridáme gorgonzolu, ktorá sa okamžite začne v omáčke rozpúšťať, a rozmarín. Premiešame a stiahneme z ohňa.

Mäso (súčasť plnky):

Nakrájame cibuľu nahrubo, cesnak na plátky. Mäso osolíme, a dáme do misy (jenskej alebo zapekacej) k cibuli a cesnaku. Veľmi zľahka ho podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Dáme do rúry, pečiemeasi 1,5 hodiny.

Plnka:

Na rozpálenom tuku osmažíme nakrájanú cibuľu a tenké plátky cesnaku. Pridáme krúpy, pohánku, pšeno, osolíme, okoreníme. Z pečúceho sa mäsa odoberieme výpek (cca. 1 naberačka) a prilejeme k zmesi, pridáme mletú papriku. Bylinky a strúčiky hrášku nasekáme nadrobno a pridáme do panvice. Zamiešame a vypneme oheň.

Zo stehna vyberieme šľachy, nakrájame na malé kúsky a pridáme k pohánke.

Balkánsky syr a červenú papriku nakrájame na malé kocky, pridáme do panvice.

Vajce zmiešame so smotanou a takisto pridáme k zmesi, okoreníme podľa chuti. Všetko zamiešame.

Pripravíme si kvety z cukety, dôkladne umyjeme (pozor na hmyz)!

Naplníme ich pripravenou plnkou, nedávame jej príliš veľa, aby kvet nepraskol.

Zvyšnú plnku ešte upečieme v rúre so zvyšným mäsom.  

Cestíčko na plnené kvety:

Oddelíme bielka od žĺtkov, bielka trošku vyšľaháme, aby bolo cesto vzdušnejšie. Potom zmiešame so žĺtkami, osolíme, okoreníme,  nasekáme rozmarín, majorán, oregano, pridáme mletú papriku, prášok do pečiva (aby sa olej nedostal dovnútra počas vysmážania), hladkú múku, vodu a rozmiešame metličkou. Cesto má byť hustejšie ako na palacinky. Necháme ho odpočinúť 20 minút.

Opatrne namočíme plnené kvety do cestíčka, aby sa nerozpadli a vysmažíme v rozpálenom oleji.

Diskusia