Pravá dolnozemská klobása

(suroviny na 10 kg)

  • chudé mäso 70% 7kg
  • bôčik 30% 3kg
  • cesnak 5dkg
  • soľ 20dkg
  • rasca celá 10dkg 
  • sladká mletá paprika (najlepšie maďarská) 15dkg
  • štipľavá mletá paprika 5dkg
  • čierne korenie 1dkg
  • dôkladne umyté bravčové črievka

Mäso zomelieme, rozprestrieme, pridáme roztlačený cesnak, vmiesime do mäsa. Potom postupne pridávame soľ, rascu, čierne korenie a preosiatu sladkú mletú papriku. Aby bola klobáska štipľavá, pridáme aj štipľavú mletú papriku. Dôkladne premiešame.

Zmesou plníme črievka pomocou prístroja na plnenie klobás.

Hotové klobásky sú vhodné na pečenie alebo údenie.

TIP: Dobrá klobása „zreje“ ešte asi mesiac po vyúdení, aby sa všetky chute spojili.

Diskusia