Smažené zemiakovo-zeleninové pirohy

Cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • ½ hrnčeku kyslej smotany
  • soľ
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • voda podľa potreby

 Plnka:

  • 3 ks zemiakov uvarených v šupke
  • 1 ks uvarenej mrkvy
  • 1 ks mladej cibuľky
  • 1 hrsť mladého hrášku alebo fazuľky
  • 1 ks vajca uvareného natvrdo
  • 1 ČL kari madras
  • 1 ČL garam masaly
  • soľ
  • čierne korenie

Omáčka:

  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 1 PL posekanej petržlenovej vňate alebo pažítky
  • soľ
  • korenie

Cesto:

Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme kyslú smotanu a vodu. Pokiaľ sa nám bude zdať cesto riedke, tak pridáme múku a pokiaľ veľmi tuhé, tak trochu vody. Hotové cesto necháme cca 20 minút odpočinúť a potom ho s pomúčeným valčekom rozvaľkáme. Formičkou alebo šálkou vykrojíme krúžky.

Plnka:

Zemiaky popučíme, pridáme na kocky pokrájanú mrkvu, nakrájanú mladú cibuľku, hrášok alebo fazuľky. Pridáme pokrájané vajce, okoreníme korením kari madras, garam masala, čiernym korením, osolíme a premiešame.

Krúžky z cesta plníme pripravenou plnkou, preložíme na polovicu a vidličkou spojíme kraje.

Pirohy vysmážame v rozpálenom oleji do zlatista.

Omáčka:

Smotanu zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.

Diskusia