Španielsky vtáčik

  • hovädzie zadné alebo roštenec  600g
  • horčica 2lyžice
  • nakladané uhorky 2ks
  • klobása ½
  • slanina 4 kúsky
  • ančovičky 4ks
  • vajcia varené natvrdo 1ks
  • cibuľa 1ks
  • maslo
  • čierne korenie
  • soľ

Omáčka:

  • masť 1 lyžica
  • bobkový list 1,5ks
  • cibuľa 1-2 ks podľa veľkosti
  • nakladané uhorky 3ks
  • ančovičky 5ks
  • smotana 1hrnček
  • horčica 2 lyžice
  • maslo 1 lyžica

Mäso nakrájame na plátky a naklepeme ho (najlepšie cez fóliu).  Kúsky rozprestrieme na doske, okoreníme, potrieme horčicou, na každý plátok dáme kúsok uhorky, klobásky, slaniny, ančovičky, vajíčka a cibule. Závitky zrolujeme tak, že bočné strany dáme dovnútra, aby plnka nevypadla.

Pripravíme si kúsky alobalu, položíme na ne kúsok masla, okoreníme, osolíme a vložíme rolku, zavinieme natesno,  kraje utiahneme. Vložíme do zapekacej misy, podlejeme troškou vody a pečieme na 160°C asi 40 minút.

Omáčka:

V kastróliku necháme rozpáliť tuk, vložíme bobkový list, nakrájanú cibuľu, restujeme do hneda. Pridáme  nastrúhané uhorky s ančovičkami, horčicu, zľahka orestujeme. Podlejeme vodou, pozor na horčicu, aby sa nepripálila, lebo by bola omáčka horká. Rozmiešame, necháme variť, kým cibuľa nezmäkne, podlievame vodou podľa potreby.

Vtáčikov odbalíme z alobalu a pridáme do omáčky, výpek z mäsa prilejeme tiež. Necháme cca. 20 minút podusiť do mäkka pod pokrievkou, potom dolejeme smotanu a ešte chvíľku povaríme, aby sa smotana vyvarila. Môžeme pridať kúsok masla na zjemnenie.

Podávame s ryžou alebo žemľovou knedľou.

Diskusia