Stredoveké jedlo: Kačka na mede s hroznovou omáčkou, hruškovým pyré a chlebom

(honosné slávnostné jedlo, **templári jedli mäso len 3x do týždňa, v piatok zachovávali pôst)

Kačka na mede:

(**1 kačka je pre 4 osoby)

  • kačka
  • med
  • jablká
  • soľ

Stredoveký chlieb:

  • hladká múka 1,3 kg
  • kvások 350 g
  • hrubá múka 250 g
  • soľ 1 lyžica

Hroznová omáčka:

(**množstvo sa nikde neuvádza, odhadom)

  • slanina
  • cesnak
  • šalvia
  • hrozno

Hruškové pyré:

  • hrušky
  • med
  • hrozienka
  • víno
  • škorica
  • chlebová striedka

Kačka na mede:
Dobre nasolenú kačku naplníme ošúpanými a odjadrenými jablkami. Dáme ju variť do vody a varíme pokiaľ sa voda nestane hustá od tuku. Kačku vyberieme, nabodneme na rožeň a za stáleho opekania polievame vzniknutým vývarom. Keď sa nám zdá kačka už skoro hotová, potrieme ju medom, aby vznikla chrumkavá koža. Naporciujeme a podávame.

Stredoveký chlieb:

Suroviny postačia na výrobu dvoch bochníkov po 1 kg.

Do misy vložíme kvások, prelejeme dvoma hrnčekmi teplej vody a prehnietime. Pridáme hrubú múku, potom hladkú (asi 100 g dáme nabok). Premiesime, zarobíme, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť asi 18 hodín. Potom vyklopíme na drevenú dosku posypanú zostávajúcou múkou a vyvaľkáme dva bochníky. Opäť necháme v teple asi hodinu kysnúť. Pečieme asi 50 minút na 350°C.

Hroznová omáčka:

Vezmeme nakrájanú slaninu a ošmahneme na oškvarky. Pridáme rozpučené hrozná a varíme, kým nedosiahneme správnu hustotu. Tesne pred dokončením pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a čerstvú šalviu. Podávame teplé ako prílohu.

Hruškové pyré:
Ošúpané a nadrobno nakrájané hrušky varíme vo víne, kým sa nerozvaria. Pridáme med, hrozienka a trošku škorice. Nakoniec zahustíme chlebovou striedkou. Podáva sa ako sladký dezert po jedle.

Diskusia