Tekvicová polievka

 

  • Tekvica (najlepšie muškátová)  600g
  • Cukor 1 lyžica 
  • Maslo  4 lyžice
  • Sladká smotana 3dl
  • Cibuľa šalotka 1ks
  • Kurací alebo zeleninový vývar 1 liter
  • Soľ
  • Tymian  
  • Čierne korenie čerstvo mleté 
  • Muškátový oriešok štipka čerstvo strúhaného 
  • Tekvicový olej 2 lyžice 
Tekvicu nakrájame na kocky, dáme do pekáča, na vrch položíme niekoľko vetvičiek tymiánu. Pridáme maslo, posypeme cukrom, okoreníme a v rúre upečieme do mäkka na 180°C cca 30-40 minút. 
V hrnci si necháme rozpustiť trochu masla, na ktorom orestujeme pokrájanú cibuľu. Pridáme upečenú tekvicu, prilejeme kurací vývar a necháme variť. Prilejeme trošku sladkej smotany a pridáme také 2 „oriešky“ masla, rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok.
Pokvapkáme tekvicovým olejom a pridáme na vrch niekoľko pražených tekvicových semienok.     
Diskusia