Teľacie mäso na mrkve

  • teľacie mäso predné alebo nožina  500-600g
  • cibuľa 300-400g
  • mrkva 300-400g
  • drvená rasca cca. 1 čajová lyžička
  • lúpané sparené mandle (nie slané!) za hrsť
  • ligurček niekoľko stoniek
  • čerstvý hrášok
  • maslo 1 väčšia lyžica
  • soľ, čierne korenie

Príloha:

  • zemiaky 500g
  • petržlenová vňať 50g
  • maslo 100g
  • soľ, korenie

Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme, pridáme na kocky nakrájané mäso, okoreníme, osolíme a pridáme drvenú rascu. Mäso opekáme tak dlho, kým nepustí vlastnú šťavu. Podlejeme trochou vody, aby sa cibuľa nespálila a  restujeme ďalej.

Mandle nasekáme a pridáme do jedla. Celkové restovanie mäsa potrvá minimálne 15-20 minút.

Potom pridáme na kolieska nakrájanú očistenú mrkvu, zamiešame, orestujeme a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo mäso ponorené. Jemne osolíme, okoreníme, vhodíme ligurček a dusíme pod pokrievkou do mäkka asi pol hodinu.

Pridáme hrášok a maslo, ktoré necháme rozpustiť v omáčke.

Podávame s varenými zemiakmi, čiastočne rozpučenými, premiešanými s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia