Vyprážané jarné roládky

  • olej podľa potreby
  • roládkové cesto (predáva sa v obchodoch s ázijskými potravinami pod názvom „spring roll“) 1 balenie
  • žĺtok 1ks na potretie (alternatívou je zmiešať trošku hladkej múky s vodou)

Plnka:

  • mleté hovädzie mäso 400g
  • cibuľa 3ks stredne veľké
  • cesnak 6 strúčikov
  • chilli paprička 1ks
  • soľ, korenie
  • zázvor množstvo cca ako 2 palce
  • kapusta ½ menšej hlávky
  • mrkva 2ks
  • čerstvý koriander

Omáčka:

  • sladká sójová omáčka ½ hrnčeka
  • ryžový ocot 2 lyžice
  • šalotka 1ks
  • chilli paprička podľa chuti

Plnka:

Cibuľu nakrájame na plátky.

Necháme rozpáliť 2-3 lyžice oleja v kastróle so širokým dnom, cibuľu necháme iba speniť, nerestujeme do zlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, nasekanú chilli papričku a mleté mäso, osolíme, okoreníme a pristrúhame jednu časť zázvoru (druhú použijeme pri konci varenia kvôli prevoňaniu jedla). K zmesi pridáme nakrájanú kapustu a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Zamiešame, podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Dusíme, kým kapusta nezmäkne, teda asi 30-40 minút.   

Po tejto dobe pridáme nasekaný koriander a nastrúhanú druhú časť zázvoru. Necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z obalu, zakrojíme dva protiľahlé rohy. Odlúpneme tenký plátok cesta a naplníme ho pripravenou plnkou a zrolujeme. Špičku cesta a konce potrieme vajíčkom, aby sme rolku „zlepili“. Najskôr konce zahneme dovnútra a potom celú rolku prilepíme o špičku.

TIP: S týmto cestom musíme pracovať rýchlejšie, aby plátky nevyschli, lebo by popraskali. Pri plnení cesto trošku natiahneme, aby sa dovnútra nedostal vzduch.

Rohy, ktoré sme odkrojili z cesta si môžeme vysmažiť v dôkladne rozpálenom oleji ako chipsy. Potom do oleja vložíme rolky a vyprážame zo všetkých strán. Usmažené vykladáme na pijavý papier.

Omáčka:

V miske rozmiešame sójovú omáčku s troškou octu, pridáme najemno nakrájanú šalotku, chilli papričku. Všetko dobre rozmiešame a môžeme podávať.

TIP: Pred použitím pomädlíme chilli papričku v dlaniach, odkrojíme koniec a vysypeme z nej semienka. Potom ju môžeme nakrájať.

Diskusia